Annons

Andrej Babiš, en populistisk mittenpolitiker, är sedan 2017 premiärminister i Tjeckien. Akrivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Läcka: Premiärminister slussade miljoner genom skatteparadis

Tjeckiens premiärminister tillika en av landets rikaste personer, Andrej Babiš, ska ha överfört motsvarande 150 miljoner kronor till skatteparadis och bland annat köpt ett slott i Frankrike. Det framgår av de så kallade Pandoradokumenten där även andra EU-länders politiker figurerar.

I juli 2009 lät Andrej Babiš starta ett företag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna och förde i praktiken över motsvarande 150 miljoner kronor till sig själv för att köpa 16 lyxlägenehter i Frankrike, bland annat ett slott på franska rivieran. Det har framkommit i en stor internationel journalistgranskning av de så kallade Pandoradokumentet som i Tjeckien hanterats av Investigace.cz.

Enligt experter är en sådan överföring ett tecken på att man vill undvika att betala skatt.

– Ingen normal affärstransaktion skulle någonsin se ut så är, sade Kamil Kouba, en tidigare utredare av ekonomisk brottslighet.

Andrej Babiš, som blev premiärminister 2017 med löfte om att bland annat bekämpa korruption, avvisar uppgifterna.

”Jag har aldrig gjort något olagligt eller fel, men detta hindrar dem inte att försöka svärta ned mig och det tjeckiska parlamentsvalet”, twittrade Babiš med hänvisning till veckans val i landet.

I förra veckan ska journalister från Investigace.cz, franska Le Monde och tyska NDR – alla deltagande medier i granskningen – fått sin pressackreditering återkallad för ett kampanjmöte med Babiš, enligt ICIJ som samordnat undersökningen.

Babiš utreds sedan tidigare för intressekonflikter där han som grundare av företagsgruppen Agrofert som fått en rad EU-stöd samtidigt som han är premiärminister och därmed har politiskt inflytande över vart EU-pengar går.   

Andra EU-politiker i läckan

I läckan över personer som ska ha använt skatteparadis och offshorebolag finns även Cyperns konservative president Nicos Anastasiades och Nederländernas kristdemokratiske finansminister Wopke Hoekstra. Hoekstra är även ansvarig nederländsk minister i kampen mot missbruk av skatteparadis och är med och bestämmer vilka länder och områden som EU ska klassa som skatteparadis. Något som bland annat står på dagordningen när EU-ländernas finansministrar träffas i Luxemburg i morgon tisdag.