Annons

Pär Holmgren (MP), under onsdagens debatt i Europaparlamentet den 20:e oktober.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hög tid att leverera för klimatet säger EU-parlamentet

EU-parlamentet föreslog under en debatt på onsdagen stora ambitionshöjningar inför FN:s klimatmöte i Glasgow i nästa vecka. 

– EU-kommissionen är inte beredda att leverera, sade Pär Holmgren (MP), medförfattare till förslaget.

Med drygt en vecka kvar till FN:s klimatmöte, COP26, i Glasgow höjer EU-parlamentet ribban för att EU och omvärlden ska skärpa klimatarbetet ytterligare. De nuvarande åtgärderna är långt ifrån tillräckliga, det var budskapet när Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP) talade under debatten.

– Ursula von der Leyens tal för några veckor sedan visade tyvärr att EU-kommissionen inte alls är beredda att leverera det som krävs. Och hur ska vi kunna övertyga andra delar av världen att leverera när inte ens vi själva har en klimatpolitik som är i linje med klimatvetenskapen, sade Pär Holmgren.   

Enligt FN:s klimatpanel behöver utsläppen halveras för att nå parisavtalets klimatmål på en uppvärmning av 1,5 grader till 2030, trots detta väntas produktionen av fossila bränslen vara dubbelt så hög än vad som krävs för att klara av målet.       

EU-parlamentets förslag uppmanar EU och omvärlden till kraftfullare tag mot klimatpåverkan. Bland annat genom en grön ekonomisk återhämtning efter pandemin, en ökad klimatfinansiering för att uppnå målet på 100 miljarder dollar i klimatstöd till utvecklingsländer och att tjugo av världens rikaste länder, G20, ska bli klimatneutrala till 2050.  

– EU och resten av världen måste enas om att öka sina klimatambitioner markant för att vi ska klara 1,5 gradersmålet. Vi måste samarbeta, fler länder måste anta bindande mål i klimatarbetet om klimatneutralitet 2050, sade Emma Wiesner (C) under debatten. 

Men den hetaste potatisen väntas bli kravet på att fasa ut de fossila subventionerna till år 2025. För Sveriges del uppgår subventionerna, enligt en sammanställning från Naturskyddsföreningen, till drygt 30 miljarder kronor per år och innebär främst undantag för energi- och koldioxidskatt för fossila bränslen i bland annat sjöfart och jordbruk. 

– Vi måste sluta sponsra koldioxidutsläpp, alla subventioner till fossila bränslen måste bort. För varje dag vi inte uppfyller klimatmålen blir läget mer akut, sade Karin Karlsbro (L).

Redan 2009 lovade G20 länderna att fasa ut de fossila subventionerna, trots det har de enligt OECD minskat med knappt tio procent de senaste fem åren. Samtidigt som Australien, Kanada och USA ökat sina subventioner med drygt 40 procent vardera från 2015. Men Pär Holmgren kritiserar de som peka finger mot omvärlden i klimatfrågan. 

– Det verkar tyvärr fortfarande vara väldigt lätt för stora grupper av den här samlingen, i den här salen, att lägga skulden på andra delar av världen utan att leverera fullt ut, sade Pär Holmgren.