Premiärminister Boris Johnson menade att måndagens presskonferens riskerade att överröstas av demonstranter och ställde därför in. Arkivbild.

Premiärminister Boris Johnson menade att måndagens presskonferens riskerade att överröstas av demonstranter och ställde därför in. Arkivbild.

Frustrerad Bettel till utbuad Johnson: Skyll inte på EU

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel var märkbart frustrerad över sin brittiske kollega Boris Johnsons beslut att rymma från en planerad presskonferens och att EU får skulden för brexitröran.

I går måndag besökte Storbritanniens premiärminister Boris Johnson Luxemburg för en lunch med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Han träffade även den luxemburgske premiärministern Xavier Bettel.

De två hade planerat en pressträff inför journalister men en stor skara demonstranter buade ut Johnson så att denne valde att inte ställa sig bredvid Bettel för att svara på frågor. Luxemburgaren var påtagligt frustrerad över Johnsons undanmanöver och refererade flera gånger till den tomma pulpeten. 

Johnson har flera gånger sagt att förhandlingarna rör sig framåt men Bettel avvisade detta med att britterna ännu inte lämnat något konkret förslag på hur man vill lösa gränsfrågan mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland när Storbritannien lämnar.

– Vi behöver mer än bara ord. Det finns inga konkreta förslag på bordet för närvarande. Sluta prata och agera om du vill att vi ska kunna diskutera olika förslag, sade Bettel.

Han invände skarpt mot idén att det skulle vara EU:s fel att förhandlingarna inte rör sig framåt.

– Skyll inte på oss [i EU] för att [Torypartiet] inte vet hur de ska ta sig ur den här situationen som de själva satt sig i. Detta är problem skapade [i Storbritannien] och nu måste vi alla hantera dem, sade den luxemburgske premiärministern.

Boris Johnson har flera gånger upprepat att han inte kommer att be om uppskov för förhandlingarna, trots att det brittiska parlamentet har lagstiftat om att han måste göra det om man inte når en överenskommelsen med EU innan 19 oktober. Xavier Bettel varnade dock att det inte vore självklart att en sådan begäran godkänns av övriga EU-länder även om den skulle komma in.

– Ett uppskov är bara ett alternativ om det tjänar ett syfte. Vi kommer inte att godkänna ytterligare ett uppskov bara för sakens skull, sade Bettel.

Johnson försvarade sig efteråt med att ”det inte vore rättvist mot Luxemburgs premiärminister … det skulle helt klart bli en massa oväsen [från demonstranterna] och våra talespunkter skulle ha överröstats”.