Storbritanniens konservative premiärminister Boris Johnson presenterar inga konkreta förslag för hur en hård gräns på Irland ska undvikas. Arkivbild.

Storbritanniens konservative premiärminister Boris Johnson presenterar inga konkreta förslag för hur en hård gräns på Irland ska undvikas. Arkivbild.

Bild: EU

Johnsons kravbrev till EU får kalla handen

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons begäran om att ta bort den irländska reservlösningen ur utträdesavtalet med EU får fortsatt nej i Bryssel.

På måndagen skickade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och övriga medlemsländers stats- och regeringschefer. 

I det kräver Johnson att den så kallade reservlösningen för gränsen mellan Irland och Nordirland tas bort ur utträdesavtalet för att brittiska parlamentet ska kunna godkänna det. Syftet är med den är att se till att det inte blir några fysiska gränskontroller mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland när och om Storbriannien lämnar unionen.

Han kallar reservlösningen ”anti-demokratisk” och vill istället söka ”alternativa lösningar”, utan att specificera vad dessa skulle vara, för att undvika en hård gräns. 

EU-sidan har hittills avvisat alla krav på att omförhandla utträdesavtalet och i en tweet på tisdagen menar Donald Tusk att vilja ta bort reservlösningen är detsamma som att vilja ha en hård gräns mellan Irland och Nordirland.

”Reservlösningen är en försäkran om att undvika en hård gräns på Irland såvida och så länge inte ett alternativ hittats. De som är mot reservlösningen och inte föreslår realistiska alternativ stödjer i själva verket att en gräns återinförs. Även om de inte erkänner det”, twittrade Donald Tusk som inom kort väntas skriva ett formellt svarsbrev till Boris Johnson.

Storbritannien lämnar EU den 31 oktober såvida inte landets regering begär en tredje förlängning och alla övriga medlemsländer godkänner en sådan förfrågan.