Premiärminister Boris Johnson vill undvika att parlamenet stoppar hans brexitplaner genom att stänga ned det. Arkivbild.

Premiärminister Boris Johnson vill undvika att parlamenet stoppar hans brexitplaner genom att stänga ned det. Arkivbild.

Bild: EU

Boris Johnson stänger ned brittiska parlamentet

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson planerar att stänga ned det brittiska parlamentet i syfte att stoppa ledamöterna att lagstifta mot att landet lämnar EU utan utträdesavtal. – Ett brott mot den demokratiska processen, säger underhusets upprörda talman John Bercow. 

På tisdagen enades sex brittiska oppositionspartier om att försöka lagstifta mot att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober utan ett utträdesavtal.

Premiärminister Boris Johnson slog på onsdagen tillbaka genom att via ett brev till parlamentarikerna meddela att han avser stänga ned det brittiska underhuset i minst en månad för att se till att ledamöterna inte hinner driva igenom någon sådan lag. Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU, med eller utan utträdesavtal formulerat som “do or die”, den 31 oktober.

Underhusets talman John Bercow reagerade skarpt på beskedet.

– Att stänga ned parlamentet vore ett brott mot den demokratiska processen och ledamöternas rätt som folkets valda representanter. Det är helt uppenbart att syftet med [nedstängningen] är att hindra parlamentet från att debattera brexit och göra sin plikt i att staka ut vägen för landet, sade Bercow enligt BBC.

Ledamöterna återvänder efter sommarledigheten till parlamentet den 3 september. Nedstängningen väntas träda i kraft 9-10 september och pågå till 14 oktober då Boris Johnson planerar att hålla sin regeringsförklaring.