I år ska åtminstone 426 miganter ha omkommit på Medelhavet enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Arkivbild.

I år ska åtminstone 426 miganter ha omkommit på Medelhavet enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Arkivbild.

Bild: EU

EU-länder enas om flyktingfördelning

Frågan om en omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna är blockerad på EU-nivå. Men en rad medlemsländer försöker föra frågan vidare och har tagit steg mot en egen omfördelning av migranter som räddas på Medelhavet.

Det står klart efter ett informellt möte mellan utrikes- och inrikesministrar från medlemsländerna i Paris i går måndag. 

– Slutsatsen av morgonens möte är att, i princip, 14 medlemsländer i nuläget har uttryckt att de stämmer in i det fransk-tyska dokumentet, sade Frankrikes president Emmanuel Macron efter mötet, enligt Reuters.

Av dessa 14 ska åtta – Frankrike, Tyskland, Finland, Luxemburg, Portugal, Litauen, Kroatien och Irland – ha enats om att aktivt delta i samarbetet. Vilka de övriga sex länderna som uttryckt sitt stöd för initiativet är meddelades dock inte.

Detaljerna i överenskommelsen är inte offentliggjorda men enligt Macron ska det röra sig om en automatisk och snabb omfördelning.

EU-förslag blockerat

I EU:s nya asylsystem ingår ett förslag om en omfördelning av flyktingar vid stora migrantströmmar. Men förslaget sitter sedan 2016 fast i ministerrådet där det blockeras av länder som Ungern.