31 oktober lämnar Storbritannien EU, enligt nye premiärministern Boris Johnson. Arkivbild.

31 oktober lämnar Storbritannien EU, enligt nye premiärministern Boris Johnson. Arkivbild.

Bild: EU

Boris Johnson ska leda Storbritannien ut ur EU

Brexitören Boris Johnson blir ny brittisk konservativ ledare och premiärminister med största uppgift att föra landet ur EU och som en "slumrande jätte resa sig".

Resultatet från det konservativa Tory-partiets medlemsomröstning meddelades på tisdagen och Boris Johnson vann mot den andra kandidaten, nuvarande utrikesminister Jeremy Hunt, med 66 procent av rösterna.

Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU med eller utan utträdesavtal 31 oktober då den nuvarande förhandlingstidsfristen löper ut. 

– Vi ska bli klara med brexit 31 oktober. Vi ska dra fördel av alla möjligheter som det medför. Som en slumrande jätte ska vi resa oss och riva av oss staglinorna av självtvivel och negativitet, sade Johnson efter att ha blivit vald.

Boris Johnson har dock inte presenterat någon konkret plan på hur det ska gå till.

Från EU-sidan vidhålls att det framförhandlade utträdesavtalet är det enda som gäller och motsätter sig att det öppnas. Däremot är man villig att ändra skrivelserna om de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien där landet i dag vill klippa de flesta banden till unionen.