Annons

Italiens finansminister Giovanni Tria fick ensam försvara den italienska budgeten under eurogruppens möte i måndags.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ultimatum till Italien: Gör om er statsbudget

För första gången någonsin uppmanar euroländernas finansministrar ett enskilt EU-land att göra om sin statsbudget.

Den italienske finansministern Giovanni Tria fick under måndagskvällen ensam stå emot ifrågasättandena från de övriga finansministrarna i eurogruppen av det italienska budgetförslaget. Flera av ministrarna uttalade sig i samband med mötet och tog ställning för kommissionens syn på den italienska budgeten.

– Det finns en tydlig gemensam syn på situationen och vi ser fram emot att det pågår en konstruktiv diskussion, sade Hartwig Löger, finansminister för ministerrådets ordförandeland Österrike.

Euroländerna uppmanar Italien att inkomma med ett nytt budgetförslag före tisdag nästa vecka – det datum då kommissionen krävt att som senast få en reviderad budget.

Budgeten som lagts av den italienska regeringen, bestående av högerpartiet Lega och populistiska Femstjärnerörelsen, innehåller såväl ökade statliga utgifter i form av sådant som medborgarlön för de fattigaste samt sänkta skatter. Detta är tänkt att leda till ett budgetunderskott på 2,4 procent av bruttonationalprodukten, BNP, samtidigt som Italien har EU:s andra högsta statsskuld efter Grekland, på drygt 130 procent av BNP. Det sista ligger långt över reglerna i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt enligt vilka statsskulden får vara högst 60 procent av BNP.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) på EU-möte i Bryssel instämmer i eurogruppens uppfattning att Italien behöver se över sin budget.

– Alla länder har ju ställt sig bakom de regler som vi har i tillväxt- och stabilitetspakten och från svensk sida så brukar vi alltid tycka att sätter man upp regler så ska man följa dem, säger Magdalena Andersson till Europaportalen.

Italien har hittills inte visat några tecken på att vara villiga att revidera sitt budgetförslag. Tvärtom sade vice premiärministern Luigi Di Maio i en intervju i måndagens Financial Times att han tror att Italiens budget kommer visa sig vara ett framgångsrecept för att få fart på ekonomin och vända den ekonomiska utvecklingen i landet. Magdalena Andersson är skeptisk.

Jag ser inte några andra som gör den tolkningen.

Eurokommissionären Valdis Dombrovskis påpekade idag, tisdag, att kommissionens kritiska syn på den italienska budgeten inte bara kommer sig av att Italien har planerat för ett budgetunderskott som är större än vad landet tidigare åtagit sig utan också av att Italien i ett läge av ekonomisk tillväxt i EU borde satsa på att sänka sin statsskuld.

– Det är inte bara en fråga om hur stort ditt underskott är utan var i den ekonomiska cykeln befinner sig landet.

Dombrovskis sade också att kommissionen är beredd att gå vidare med ett så kallat förfarande vid alltför stora underskott.

– Kommissionen är fortfarande öppen för dialog men det kräver en korrigering av budgetplanen för som det ser ut nu har Italien en större avvikelse från kraven i stabilitets- och tillväxtpakten.