Den brittiske ministern Philip Lee är missnöjd med hur premiärminister May förhandlar om brexit. Bilden har beskurits.

Den brittiske ministern Philip Lee är missnöjd med hur premiärminister May förhandlar om brexit. Bilden har beskurits.

Bild: Brittiska parlamentet.

Brittisk minister avgår i brexit-protest

Konservative Philip Lee, juniorminister i Storbritanniens justitedepartement,  avgår i protest mot regeringens brexitpolitik som han menar är skadlig för landet.

Att justitieminister Lee avgår just nu beror enligt honom själv främst på att den brittiska regeringen försökt begränsa parlamentets inflytande över brexitprocessen. Beskedet om avgången kom på tisdagen, bara timmar innan en omröstning om huruvida Storbritanniens parlamentet ska få rösta om en framtida överenskommelse mellan regeringen och EU.

Avgången är den första som sker på grund av brexit och det beskrivs som ett stort bakslag för premiärminister Theresa May.

”Om jag i framtiden kommer se mina barn i ögonen och ärligt säga att jag gjorde mitt bästa för dem så kan jag inte med gott samvete ge stöd till sättet för hur vårt land håller på att lämna EU”, skriver Lee i ett uttalande.     

Den nu före detta ministern menar att vägen som premiärminister har slagit in på kommer vara skadligt för landet och människorna och företagen i den valkrets han representerar.

Vill ha ny folkomröstning

Philip Lee röstade för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU och han anser att inte bara parlamentet utan även de brittiska medborgarna borde få ta ställning till det slutliga utträdesavtalet med EU i en andra folkomröstning.

”Konsekvenserna av att lämna EU är betydligt mer komplexa än vi kunde föreställa oss och klart mer komplexa än vad folk fick höra 2016”, skriver Lee i uttalandet.