Christoffer Fjellner (M) är en av dem som tycker det är fel att åka till Ryssland för fotbolls-VM i sommar.

Christoffer Fjellner (M) är en av dem som tycker det är fel att åka till Ryssland för fotbolls-VM i sommar.

Bild: EU

Bojkotta fotbolls-VM uppmanar EU-politiker

Ett 50-tal EU-parlamentariker varav en svensk vill att EU-ländernas regeringar bojkottar sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Statsminister Stefan Löfven uppmanas agera.

Rysslands agerande i kriget i Syrien, nervgiftsattacken mot en rysk ex-spion i Salisbury, annekteringen av Krim, dessinformationskampanjer och försök att påverka andra länders val är några anledningar till att inte åka till Ryssland för att kolla på fotboll i sommar menar den tyska miljöpartisten och EU-parlamentarikern Rebecca Harms.

I ett brev till medlemsländernas regeringar uppmanas de följa Storbritannien där både regeringen och kungafamiljen sagt att de kommer bojkotta fotbolls-VM.

”Vi kan inte låtsas som att detta fotbolls-VM är som vilket sportevenemang som helst. Våra regeringar borde inte stärka den ryska presidentens auktoritära väg utan bojkotta fotbolls-VM i Ryssland 2018”, skriver Rebecca Harms.

I onsdags hade 53 ledamöter från 15 medlemsländer och fem olika politiska familjer undertecknat brevet. En av dem är Christofer Fjellner (M).

– I slutändan bestämmer ju varje land själv men om jag hade varit Stefan Löfven hade jag skickat ett påbud till mina ministrar och sagt på ett regeringssammanträde att jag inte tycker man ska åka, säger Fjellner till Europaportalen.  

På ett EU-toppmöte för en knapp månad sedan fick Stefan Löfven frågan om han kan tänka sig att åka till fotbolls-VM i sommar.

– Det är för tidigt att säga. Jag har inte haft de planerna ändå. Det återstår att se, svarade statsministern då.

Uppmaning till supportar

Christofer Fjellner riktar sina uppmaningar inte bara till regeringen utan ha tycker att även supportrar ska ta sig en funderare innan de väljer att åka till Ryssland.

– Hade jag varit fotbollssupporter hade jag nog funderat över om jag vill vara en del av den där uppvisningen och ge den stjärnglansen till Putin. För honom är det något mer än bara fotboll. Lägg de pengarna på en bra Champions Leaguematch istället, säger Fjellner.