Inga bevis för att olaglig nedladdning påverkar industrin, enligt rapportförfattarna. Arkivbild.

Inga bevis för att olaglig nedladdning påverkar industrin, enligt rapportförfattarna. Arkivbild.

Bild: Pexels

Hemlig EU-studie: Olaglig nedladdning skadar inte industrin

En hemligstämplad EU-studie visar att olaglig nedladdning av musik och film inte har någon större negativ effekt på försäljningen av digitala produkter i alla fall utom ett.

2013 lät den dåvarande EU-kommissionen upphandla en studie över hur illegal nedladdning av sådant som filmer, dataspel, musik och e-böcker i sex EU-länder påverkade den lagliga försäljningen. När studien, som kostade motsvarande 3,4 miljoner kronor, blev klar 2015 offentliggjordes den inte men enligt Netzpolitik.org har den tyska piratpartistiska Europaparlamentarikern Julia Reda via EU:s offentlighetsprincip begärt ut studien.

Den nu offentliggjorda rapporten slår fast att ”I allmänhet visar resultatet inga robusta statistiska bevis för att [den lagliga] försäljningen trängs undan av upphovsrättsintrång på nätet”.

För dataspel är effekten tvärtom positiv – olaglig nedladdning av dataspel resulterade i att användarna köpte fler spel lagligt.

Det enda undantaget för detta är olaglig nedladdning av storfilmer där rapportförfattarna beräknar en minskning på fem procent av försäljningsvolymerna.