Storbritanniens brexitförhandlare David Davis hoppas EU vill ha en tillfällig tullunion efter brexit. Arkivbild.

Storbritanniens brexitförhandlare David Davis hoppas EU vill ha en tillfällig tullunion efter brexit. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Storbritannien förslår en tullunion efter brexit

En tillfällig tullunion mellan Storbritannien och EU hoppas den brittiska regeringen ska lösa gränsproblemen när landet lämnar den Europeiska unionen. Europaparlamentets brexitansvarige kallar förslag för ”en fantasi”.

Storbritannien vill ha en tillfälligt tullunion med EU, på kanske två år, när landet lämnar EU. Det framkom när den brittiska regeringen på tisdagen presenterade sitt första av flera nya positionspapper där de offentliggör sin krav mot EU i brexitförhandlingarna, rapporterar The Guardian.

Storbritannien är även redo att betala EU en avgift för att få igenom förslaget. Syftet är att undvika tullavgifter och gränskrångel mellan Storbritannien och EU tills man fått en permanent lösning.  

I ett uttalande från EU heter det bland annat att en överenskommelse om ett framtida förhållande mellan EU och Storbritannien kan bara slutföras när Storbritannien inte längre är EU-medlem, rapporterar Politico.

Europaparlamentets brexitansvarige Guy Verhofstadt kallade det brittiska förslaget om en tullunion för ”en fantasi”. ”Först måste man säkra medborgarnas rättigheter och en finansiell avveckling.”, skriver Reuters.